Sunday, December 2, 2012

.:: Pesanan Buat Syabab dan Akhawat ::.




Wasiat Imam Syafie


“Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara.”



1: HAK KEPADA DIRI.
Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan
percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.



2: HAK KEPADA MALAIKAT MAUT
Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan
kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat
persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.



3 : HAK KEPADA KUBUR
Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitnah, membuang tabiat kencing
merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan
membantu orang yang dizalimi.






4: HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR
Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan
nasihat menasihati.



5 : HAK KEPADA MIZAN (NERACA TIMBANGAN AMAL PADA HARI KIAMAT)
Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan
sanggup menanggung kesusahan.



6: HAK KEPADA SIRAT (TITIAN YANG MERENTANGI NERAKA PADA HARI
AKHIRAT)
Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka
membantu orang beriman dan suka berjemaah.




7: HAK KEPADA MALIK (PENJAGA NERAKA)
Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada
ibubapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan
memperelok akhlak.



8: HAK KEPADA RIDHWAN (MALAIKAT PENJAGA SYURGA)
Iaitu : Berasa redha dengan Qadha’ Allah, bersabar menerima bala,
bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.



9: HAK KEPADA NABI SAW
Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat,
bergantung kepada as-Sunnah (Hadith), menyayangi para sahabat, dan
bersaing dalam mencari keredhaan Allah.





10: HAK KEPADA ALLAH SWT
Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari
kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

Nadia Yusof
2/12/2012
#bakal jenazah.


Monday, November 12, 2012

.:: Langkawi, kekasihku tertinggal di sana::.

Assalamualaikum.

#woahhh, tajuk kasi shocked ^^. selamat berlayang-layang di sini

Ehemmmm. Lama jugak tak bertatih-tatihkan jari2 corat coret sini, banyak 'bising-bising' di twitter dan facebook :)
Alhamdulillah, baru je dapat tahu keputusan peperiksaan untuk sem 3 Dip Syariah, tak nak kata apa-apa, cuma bersyukur, dengan berkat restu dari Allah, doa mak abah kat rumah, usaha  study week tak tidur dgn kawan-kawan :(. Semua tu dari Allah, rezeki dari Allah, kawan-kawan hantar mesej tanya pointer, sorry la tak dapat balas, apa ada pada pointer, yang penting dengan ilmu yang kita pelajari, dapat kita praktikkan untuk ummah kita, dan untuk diri seniri.

Sekarang tengah cuti semester, nak dekat sebulan jugak dok di rumah, memulakan rutin harian dengan menyediakan sarapan untuk sefamily, ikut mak pergi pasar, balik masak, dan yang tak lupa, update facebook dan bertweet2 ^^, dok di rumah, melayan anak-anak buah yang sangat lah penat den melayannyee pun. kadang-kadang kalau kakak busy, meringankan tulang pergi ambil anak-anak di sekolah, tengok budak-budak kecil yang gigih mencari ilmu, Allahu Akbar ! semoga Allah mudahkan urusan mereka dunia akhirat. Amiin.

Semester 4 nanti Alhamdulillah berkurang sikit subjek, dulu semester 3 ada 10 subjek, semester 4 tinggal 7 je  Usul Fiqh I, Fiqh Jinayat, Faraidh, Individu dan Komuniti, Tarikh Tasyri', Asas Pembudayaan Keusahawanan, Asas Penulisan Ilmiah. 

banyak la pulak kan. insyaAllah Allah permudahkan kanak-kanak Syariah ea ;D

2  minggu lepas dapat pergi percutian keluarga di Pulau Langkawi, sekalian melawat abang yang tinggal di Langkawi, save budget sikit, abang belanja tempat tidur, free je tidur di hotel tempat abang kerja, My Hotel.

mak and abah terchentaaaa

Adam and Akim


Percutian 2hari 1 malam, tak sempat mana pun nak jejalan satu Langkawi, sangatlah limit masa tu. Mula-mula bertolak dengan ferry pukul 4 petang sampai pkul 5, abang belum sampai lagi di jeti Langkawi, tunggu di dalam dulu, abang pun sampai dengan 2 buah biji kereta, 1 lagi kereta sewa, mana muat dengan kereta abang ja. 1 family pun dah 10 orang, ramai kan ? huhuhu.
Then check in hotel, abang hidangkan dengan daging barbeque, lepas maghrib pergi rumah sedara kat Langkawi, abah nak melawat anak sepupunya. Oh ada juga sedara ku yang syadid begini. heeh, Alhamdulillah.
breakfast time ;D

kemudian makan-makan, balik tidur. saya tidur dengan anak buah yang darjah 4, kakyang cakap, 'dia malu nak tidur dengan acu dia, sebab tu jauh bebenor jaraknya.'
hahah.kesian dia. last2 saya tidur dengan anak buah darjah 2, ain :)

Hari selepasnya. pergi jejalan, pergi pantai Kok, mak dan kakak-kakak membeli belah di Idaman Suri, Haji Ismail Group, Beras terbakar,Dataran Lang, dan lagi lagi.
Tapiiii, satu tempat yang tak kesampaian saya nak pergi, nak naik cable car Gunung Mat Chincang. teringin sangat-sangat nak naik even adik beradik lain tak benarkan. tapiii, suatu hari nanti pasti akan ku jejaki juaaa dengan somebody somebody :P Amiin

Amsyar sayang <3
Petang, tibalah masa bertolak balik, tunggu sepuluh minit ferry tapi tak datang, last2 abang request dapat naik My Hotel punya ferry, My Master ferry. Alhamdulillah perjalanan selamat :)



Alhamdulillah, Allah anugerahkan keluarga yang sangattttttt bahagia, sangattttt memahami. :D
semenjak dua menjak nih dapat banyak sangat baby baru. Anak sepupu, sepupu, adik sepupu, kakak sepupu, anak sedara. heshhhh, kumpulan baby laa cuti sem nih. Yang penting, semuanya tomeyy tomeyy sangattttt, geram !
That's all, cek tadak idea dahhh, semoga Allah kekalkan kebahagiaan ini,

me at dataran Lang
Ya Allah, I love You ! I wanna say I love You.
I love my Prophet Muhammad SAW
I love my family
I love my akhawat, my friends.
I love my babies in the world 
SEGALA PUJI BAGI MU YA RABB :) 
THANK YOU 


#tak sabor nak mula sem 4 di UniSZA terchentaaaa !! >.<


Semoga Allah Redha

Nadia Yusof
12/11/2012


Tuesday, October 23, 2012

.::Ya Allah, biarkan cinta itu mekar::.


Assalamualaikum
Alhamdulillah, jumpa artikel nih masa melawat page ILUVISLAM. Subhanallah, cantik kata-katanya. cuba baca banyak kali, agar tersemat dalam hati, tiap kata-kata yang amat bijak sekali. menjadi penguat semangat untuk mencintai Allah SWT sepenuh jiwa :) TERIMA KASIH YA ALLAH. 


Berjalanlah dan usah sesekali berhenti kerana anggapan manusia itu tidak mampu mengubah cinta Allah kepada kita. Dan sesungguhnya hal tepatnya jodoh itu adalah kerana keindahan waktu dan sedianya kita.
"Tanda cinta itu ialah berterusan rajin dan bersungguh-sungguh dengan kerinduan." -Junaid Al-Baghdadi
Hujan itu menderas turunnya. Membasuh hati yang hampa. Mengisilah hati yang penuh berharap. Sujudnya tanpa ingkar. Derainya tak mahu dihenti. Semahunya, mungkin biar ia tamat di sejadah cinta seorang hamba. Rasa kecilnya, tak mampu untuk dihuraikan. Rasa kasihnya tak mampu dijelmakan oleh perilaku terindah. Hamba itu mengisi pilu dalam senyumnya. Pada malam yang terindah, harapnya terukir secebis taqwa.

Taqwa itu yang sering dipinta dalam hari-hari cinta. Lebam matanya sentiasa dikaburkan oleh senyum dan gelak persisi sufi di zaman Nursi dan Rumi. Biar kalian tidak mampu menjiwai. Hamba itu sentiasa menanti malam. Yang Tuhan telah janjikan. Berjalannya dalam hidup yang sentiasa dinikmati. Hanya pinta cinta dari Tuhannya.
Kerana sang kumbang itu, waham benar perihal cinta itu bersifat mua'llaq. Semoga potensi kan sentiasa berkembang. Semoga nawaitu sentiasakan bercahaya. Menanti yang tertulis. Tepatnya kerana kebersediaannya menjadikan hadirnya sebagai tulisan terindah.
Tuhan itu menjaga apa yang kita berusaha untuk menjaganya. Dan Dia temukan dengan mereka yang sentiasa yakin dan bersangka baik dengannya. Tentunya yang terpelihara itu terindah. Tentunya juga yang biasa itu terindah. Mungkin lebih terindah saat taubatnya memekar, tika setiap saatnya bernyawa. Tuhan yang menerima keindahan jiwa yang ingin memperbaiki diri. Tuhan yang sentiasa senyum pada kalimah cinta yang melebihkan-Nya berbanding dunia semata.

Agungnya cinta yang bernawaitukan Penguasa Cinta. Pemilik haqiqi manusia yang ingin dilamunkan cinta. Kerna waham yang jelas bisa merungkaikan kefasikan cinta. Bahwa cinta itu kan melenyap bersama lenyapnya sebab untuk bercinta. Qayyim yang bijaksana telah berkata. Dan itulah realiti cinta.
Berusahalah selagi termampu. Dan lupuskanlah segala cerita yang singgah dalam hidupmu. Kerna cinta kurniaan Allah itu menyentuhnya lebih terasa. Andai kenangan itu mekar hanya sebagai duri yang berada dalam jalanmu menuju ke Sana. Yang menjaga itu sungguh kuat. Yang menjaga itu seorang mukmin. Bukan lagi seorang muslim. Yang tenggelam timbulnya akhirnya bersifat sama terhadap ikhtilat sekeliling yang menyapa.
Dan malam itu larut dengan penuh damai. Maka nokhtah terukir. Tanda cinta agung memeluk erat jiwa hamba. Yang setia menanti cinta yang terpelihara. Sulitnya menjaga. Enaknya memendam air mata.
"Bahawasanya Aku apabila Aku lihat pada hati hambaKu, lantas Aku tidak mendapatkan dalam hatinya cinta pada dunia dan cinta pada akhirat, nescaya Aku penuhkan hatinya itu dari 'cintaKu' (padanya)." - Israiliyat, Allah kepada Isa a.s

Nadia Yusof
23/10/2012

Thursday, September 13, 2012

.:: Cinta itu dari DIA, kembalikan pada DIA ::.

Assalamualaikum..


.. Jika ia sebuah cinta, ia tidak mendengar
namun sentiasa bergetar

.. Jika ia sebuah cinta, ia tidak buta
namun sentiasa melihat dan merasa

..Jika ia sebuah cinta, ia tidak memaksa
namun sentiasa berusaha

.. Jika ia sebuah cinta, ia tidak cantik
namun sentiasa menarik

.. Jika ia sebuah cinta, ia tidak datang dengan kata-kata
namun ia sentiasa menghampiri hati

.. Jika ia sebuah cinta, ia tidak hanya berjanji
namun sentiasa cuba untuk memenangi

.. Jika ia sebuah cinta, ia mungkin tidak suci
namun sentiasa tulus di hati

.. Jika ia sebuah cinta, ia tidak pernah hadir kerana permintaan
namun hadir kerana ketentuan


.. Jika ia sebuah cinta, ia tidak hadir dengan kekayaan dan kebendaan
namun hadir kerana pengorbanan dan kesetiaan





Jangan pikat wanita kalau anda tak bersedia cintakan dia...
[Ustaz Azhar Idrus]




Cinta adalah perasaan yang telah dikurniakan Allah kepada setiap manusia. Kita tidak boleh halang seseorang jatuh cinta, tapi kita cuma boleh bimbing cinta itu ke arah kebaikan...
[Ustaz Mohd Kazim Elias]


Cinta itu fitrah dan mencintai itu tidak salah, cinta boleh jadi salah apabila kita... mencintai seseorang sehingga lupa dan lalai terhadap ALLAH s.w.t...
[IMAM MUDA Asyraf]


Anda telah bersedia untuk bercouple jika niat anda memang untuk berkahwin dengan si dia demi menjaga agama dan akhlak agar sentiasa terpelihara...
[Ustaz Zamri]


selagi belum halal, kita masih punya jarak..


Nadia Yusof
14/09/2012

Saturday, August 11, 2012

.:: Terima kasihku takkan pernah terhenti ::.




Ibu

Bersinar kau bagai cahaya
Yang selalu beri ku penerangan
Selembut citra kasihmu kan
Selalu ku rasa dalam suka dan duka
Kaulah ibuku cinta kasihku
Terima kasihku takkan pernah terhenti
Kau bagai matahari yang selalu bersinar
Sinari hidupku dengan kehangatanmu
Bagaikan embun kesejukan hati ini
Dengan kasih sayangmu
Betapa kau sangat berarti
Dan bagiku kau takkan pernah terganti
Kaulah ibuku cinta kasihku
Terima kasihku takkan pernah terhenti
Kau bagai matahari yang selalu bersinar
Sinari hidupku dengan kehangatanmu
Kaulah ibuku cinta kasihku
Pengorbananmu sungguh sangat berarti
Kaulah ibuku cinta kasihku
Terima kasihku takkan pernah terhenti
Kau bagai matahari yang selalu bersinar
Sinari hidupku dengan kehangatanmu
Kaulah ibuku cinta kasihku
Terima kasihku takkan pernah terhenti
Kau bagai matahari yang selalu bersinar
Sinari hidupku dengan kehangatanmu
Sinari hidupku dengan kehangatanmu
mom, I LOVE YOU when the first i see u :)

Allahu Akbar, sangat merindukan mak :) tak sabar nak balik, nak jumpa dengan mak dan abah, nak mengada-ngada mintak mak suapkan nasi
tak sabar nak shopping dengan mak. hee :D
ya Allah, panjangkan umur mak dan abahku, supaya cita-citaku tercapai untuk membawa mereka ke Baitullah, dan untuk menziarahi kekasihMu Muhammad saw. 
semoga Allah permudahkan. Mak abah, apa yang mak dan abah berikan, ianya yang terbaik buat adik. love both of u liillah ta'ala 

Nadia Yusof
12/08/2012

Saturday, July 28, 2012

.:: Allah hadirkan dia ::.

Assalamualaikum ^^

kalau Allah nak beri kebaikan kepada seseorang tu, takkan dihalang oleh apa- apa tangan sekalipun.
Subhanallah, betapa kasihnya Allah kepada hambaNYA




Alhamdulillah, rasa tenang sangat dengan kedatangan ramadhan tahun ni, bermula dengan pertemuan dengan insan yang bernama kakak roomate, yang banyak mengajar tentang kehidupan. sangat baik, banyak berusrah dengan dia dalam bilik, asal dari Perak, kos Usuluddin. Melihat peribadinya, sangat tawadhu'. setiap apa yang dia lakukan semua kerana Allah,

banyak sangat kata-katanya yang memberi kesan kat hati nih, tadi tengah tolong akak buat popia pisang coklat, sambil berusrah santai-santai, akak  cakap ' hidup kita nih, setiap saat ibarat setiap kotak, nanti di hadapan Allah, kita akan buka semua kotak tu, kosong ataupun terisi kotak tu, semuanya atas amalan kita'. Fikir dan berfikir, ya Allah betapa aku tak pernah hiraukan setiap saat yang aku habiskan setiap hari.
Amalan kita nih, dari setiap perkara remeh temeh sampai la perkara besar. Perkara remeh temehnya macam kita pakai baju, mandi, gosok gigi, pernah tak kita buat semua tu kerana Allah, contohnya 'ya Allah aku gosok gigi nih kerana Engkau'. Betapa khilafnya kita dalam perkara seharian

Rakan-rakan sekeliling yang sentiasa mengajak untuk membuat kebaikan,

Diri perlu kepada tarbiyyah, baru tak kosong hati. bersumberkan apa ? Hati ini ibarat empangan, akan ada sumber air daripada pelbagai aliran, jika sumber air itu bersih, maka bersih lah hati, jika sumber air itu berlumpur, maka kotorlah hati.



ada sebuah hadis qudsi mengatakan, manusia ni tidak lari daripada melakukan dosa siang dan malam bahkan sentiasa melakukan dosa, maka janganlah putus memohon keampunan daripada Allah

Memang wujud isyarat bahawa Allah SWT menyuruh manusia berulang kali bertaubat. Tanda bahawa manusia ini memang akan melakukan kesalahan berulang-ulang. Namun adalah amat berbeza berulang-ulang melakukan dosa dengan sukarela, tanpa ada usaha-usaha mencegahnya, dengan terulang dosa kerana tertewas dalam perjuangan menentangnya.

Persoalannya, apakah kita menentang dosa kita ? Atau kita menerima dengan tangan terbuka ? Adakah kita merancang untuk menjauhi dosa, atau kita tidak merancang untuk menjauhinya. *Iman berbicara*


Cinta Allah, cinta yang sempurna, abadi, kekal. kita tak akan mencapai cinta manusia kerana Allah jika kita tak mencintai Allah.


Kedatangan ramadhan membawa 1001 makna, ALLAH pertemukan dengan insan-insan yang mendekatkan diri kepadaNYA, 

Allah pertemukan dengan insan yang mengajak untuk tidak tinggalkan solat jemaah,
Allah pertemukan dengan insan yang tak pernah tinggal solat dhuha dan tahajud
Allah pertemukan dengan insan yang sentiasa berusaha mencari ilmu
Allah pertemukan dengan insan yang sentiasa menitik beratkan keredhaan Allah dalam setiap perkara
Allah pertemukan dengan insan yang melayani makhluk lain dalam keadaan maaruf
Allah pertemukan dengan insan yang sentiasa hendak menyucikan hati
Allah pertemukan dengan insan yang sabar dalam menerima ujian
Allah pertemukan dengan insan yang tahu apa itu kasih sayang 

Semua itu dari Allah, pernah tak kita rasa kita jadi lain kalau tak ikut apa orang buat ? contohnya, sembahyang tahajud, terdetik dalam hati ' dia boleh bangun tahajud, kenapa aku tak boleh bangun tahajud ?' kita jadi malu dengan diri sendiri. kita rasakan ' ya Allah, dia sangat baik, kenapa aku tak boleh jadi baik macam dia'


Bersyukur sebab Allah pertemukan dengan insan-insan seperti mereka, yang mengajak memikirkan tentang kehidupan 'di sana' berbanding kehidupan 'di sini'. insan yang mengharapkan keredhaan Allah, bukan semata-mata hendakkan syurga Allah.
Wanita sufi, Rabiatul Adawiyyah sambil memegang obor-obor api berkata kepada penduduk kampungnya ' jika kamu semua melakukan amalan semata-mata menghendakkan syurga, pasti akan aku bakar syurga itu dengan api ini'
kita bagaimana pula, syurga itu milik Allah, ibarat seperti rumah orang kaya, kita nak masuk rumah tu, tapi kita tidak berbuat baik kepada tuan rumah tu. Sama halnya seperti syurga, kita hendakkan syurga, tapi kita tak rasakan perasaan cinta kepada Allah. Bagaimana nanti kita sahabat ? 

Hidup, harapkan lah redha Allah.

Nadia Yusof
28/07/2012





Monday, July 23, 2012

.:: Allah, permudahkan semuanya ::.

Assalamualaikum..

salam ramdhan ^^
Alhamdulillah, dapat dipertemukan pada ramadha tahun nih, azam tahun nih, banyak sangat yang perlu diperbaiki, dari hari ke hari pesan pada diri supaya menjadi yang terbaik..


tahun nih, dapat sambut 1st ramadhan kat rumah, balik perlis selama 4hari, sahur and berbuka dengan mak abah :)
banyak sangat 'anugerah'  yang dapat masa balik hari tu, bersyukur sangat-sangat Allah makbulkan doa, satu anugerah yang tak ternilai, dalam hati tengah runsing, Allah berikan anugerah nih, tak mampu nak cakap apa-apa, hanya mampu berdoa supaya ini dikekalkan dan dikuatkan hati dia dan dia. :)

insyaAllah, sem 3 nih akan pergi ke Jerdip lagi untuk program anak angkat orang asli siri 2. Banyak juga persiapan yang dibuat, yang paling penting, dana. Bermula pada bulan barakah ini mencari rezeki, sahabat cakap ''ini lah hidup diperantauan, mencari sesuap nasi ''. Rasa macam, 'Allah, berkatilah usaha kami ini'. Semester 3 syariah buka gerai di bazaar ramadhan di unisza, berkat pertolongan ustaz mentor kitorang ustaz Wan, dan kerjasama semua adik beradik 1Hati 1Jiwa 1Syariah :D Jualan yang amat membuatkan semua senyum lebar.


mengumpul semangat mengharungi semester 3 yang mencabar, 9 subjek yang sememangnya 'membuka' mata untuk terus berusaha, Alhamdulillah Allah beri rakan-rakan yang memang membentuk semangat pada diri. Pesan pada diri, semoga segala hajat mak abah dapat ditunaikan,
terbayang muka mak abah, balik selama 4hari, macam-macam kenangan, tambah2 dengan kakak-kakak dan abang-abang, tak kering gusi dok rumah, dan malaikat-malaikat kecil yang amat dirindui, insyaAllah semoga jadi para Mujahid dan Mujahidah pejuang Agama, acu doakan yang terbaik untuk anak-anak acu.




semoga Allah redha :)

Nadia Yusof
24/07/2012

Wednesday, May 30, 2012

.:: Maaf, mungkin bukan awak ::.

Assalamualaikum..

Suatu kisah, kisah benar..
Seorang lelaki dalam pencarian
mencari pemilik rusuk kirinya



sudah bertahun bersendirian
Muncullah calon yang entah keberapa
Bukan calang-calang calon yang diusulkan
Lulusan universiti Timur Tengah
Menghormati permintaan si anak

Yang mahu pendamping solehah
Sejuk mata memandang
bertudung labuh litup
pandai berbahasa arab
pendek kata tip top !

Si lelaki mulakan istikharah
Hampir berminggu
setelah meneliti gambar
Mula mencari maklumat


Sebelum sesi taaruf bermula..
Si lelaki menjenguk laman web
Laman Facebook kegemaran ramai

Satu keajaiban !!
Tiba tiba tergamam
Si gadis masih anggun
Bertudung labuh litup
Bergambar sakan
dengan pelbagai gaya

Aduh !!
Terkejut bukan kepalang
Calon solehah direject tanpa ihsan
Bukan menjadi pilihan
Hanya kerana gambar di tayang
Pemilihan dibatalkan

Dia pernah berkata
perempuan cantik itu
Tidak memandang dan tidak dipandang
Perempuan cantik itu 
Tidak mengenali dan tidak dikenali
Perempuan cantik itu
tidak menegur dan tidak ditegur




Akhirnya 
Solehah kempunan calon soleh
Merayu untuk dipertimbangkan 
Tapi sayang sekali
Si lelaki tidak berganjak dengan keputusan

Wahai Muslimah
Saya dan kamu
Mari mempelajari, mencontohi
watak-watak wanita salafussoleh
Sifat, pengorbanan dan perjuangan mereka
kerana wanita solehah itu
Lebih baik daripada seribu lelaki yang tidak soleh









Nadia Yusof
31/05/2012

Thursday, May 24, 2012

.:: Isteriku, Cinta High Class ku ::.

Assalamualaikum..

JODOH ? again kan. untuk yang dah jumpa calon, jaga diri elok-elok ea,hati-hati.. sebab kita tak tahu apa akan jadi pada masa depan. Dia jodoh kita atau pun tak. kalau jodoh Alhamdulillah, penantian tak sia-sia. segala usaha disamping doa telah diperkenankan Allah. Allah redha. Kalau bukan jodoh, tak mengapa lah, Allah nak bagi yang lagi baik, mungkin si dia tak sesuai untuk kita, sekarang memanglah kita tak nampak, one day Allah akan tunjukkan juga.

macam mana nak hati-hati ?

ok, saya dapat satu inspirasi dari seorang kawan, cakap-cakap dengan dia tentang jodoh, macam mana boleh cakap pasal jodoh ?tetiba terkeluar pasal jodoh.

saya : ohh dia buah hati pengarang jantung hang tu kan ?!


dia : eh tu bini aku, nih tak jadi bini lagi, biasa-biasa ja dulu.

Sekali lagi, saya tabik dengan dia, nampak kan dia tak me'label' kan someone yang ada dalam hati dia sebagai seorang yang patut diagung-agungkan, tak perlu nak heboh-hebohkan, terang-terangan dia menyerahkan urusan jodoh dia di tangan Allah, sebabnya, dia tak tahu apa akan jadi pada masa hadapan, mungkin si dia jodoh untuk dia, ataupun mungkin tidak.
Baginya, tempat teratas di hatinya hanyalah isterinya yang sah, bukan apa yang dia punya sekarang, mungkin itulah isterinya, dan mungkin tidak. Disamping usahanya untuk membina baitul muslim yang cemerlang. Dan kalau dia dah beristeri nanti, isteri dia lah buah hati pengarang jantung dia,*tambah sikit, sampai ke syurga, insyaAllah menjadi bidadarinya di syurga, Amiin :)



.Sesetengah orang kalau dah jatuh hati, mesti dah sayang mayang habis,  kalau boleh dalam facebook nak letak married. Nak bagitau satu dunia. usaha tak pon nak bina baitul muslim, nak bawa isteri ke syurga nanti, ^^
jadi.. hati-hati :)

Selagi seorang lelaki tak menggoncangkan tangan dengan tok kadi dengan lafas 'aku terima nikahnyaa....', selagi itu la dia tak berhak ke atas seseorang perempuan tu.

kata ayah kepada anak perempuannya :
'' Lelaki itu bukan untuk DIBANDING-BANDINGKAN ketampanan wajah dan DIMAINKAN hatinya,
sebaliknya untuk MEMIMPIN IMAN DAN TAQWAMU. dan lelaki tidak memimpin dengan ketampanannya, tetapi dengan AGAMANYA yang dia amalkan. ''

kata ibu kepada anak lelakinya :
'' Perempuan itu bukan untuk DIREBUT CINTANYA dan DIMEGAH-MEGAHKAN kecantikannya, sebaliknya untuk kamu lindungi MARUAH DAN KEHORMATANNYA.. carilah perempuan yang mampu menjadi ibu kepada anak-anakmu ''


Jelaskan. apa yang kita ada sekarang, belum tentu selamanya jadi milik kita, dan apa yang kita tak punya sekarang, kemungkinan akan menjadi milik kita.

kita sebagai hamba Allah, berdoa lah yang terbaik, semoga kita mendapat suami/isteri yang soleh/solehah. Semua atas izin Allah, kalau Allah redha, mesti DIA bagi :)

maaf !^^ sifat saya sebegini, saya suka melihat cara percakapan, kehidupan seseorang itu, kemudian saya berfikir, apa yang positive selalu saya jadikan motivasi buat diri, dan yang sebaliknya sebagai pengajaran.

kepada JUNhana(bukan nama sebenar) : jaga iman, jaga hati, jaga diri. semoga anda terus menjadi pemuda harapan agama. Teruskan mengutip ilmu-ilmu di bumi Allah ini, Semoga Allah redha, insyaAllah ^_^
JUNhana :)

Nadia Yusof
24/05/2012



Sunday, May 13, 2012

.:: You are the number ONE for me ::.

Assalamualaikum..


Rata-rata tengok banyak post pasal ibu kat fb, jadi, post kali nih saya nak bercerita tentang mak abah saya, ada suka ada duka..


kadang-kadang kita tengok kehidupan seseorang tu, penuh dengan kemewahan, tapi belum tentu dia bahagia. and bila kita tengok seseorang tu sentiasa tersenyum, belum tentu dia tak pernah berduka...
kita tak tahu bagaimana hidup seseorang tu, kisah silamnya yang mungkin penuh dengan ranjau duri, yang kita tahu, hanya mengkritik dan terus mengkritik.. pernah tak kita rasa nak tahuuu ja apa orang rasa, mesti nak kan, macam tu lah saya, kalau bersahabat, saya nak tahu semua tentang dia, apa yang dia rasa, tapi tak semua yang mahu berkongsi kan :)

Bila kita katakan ' alaa tu urusan dia, jangann campur' tapi tidak bagi saya, selagimana ada kudrat, selagi tu la saya nak tolong urusan seseorang tu walaupun tanpa meminta.. Rasa kepuasan bila dapat tolong orang dalam susah walaupun hal kita sendiri tak perfect, because we believe that ada Allah yang boleh tolong kita..

Saya suka melihat kehidupan seseorang tu, then saya berfikir ' hidup dia tak sesempurna aku,tapi kehidupan dia tetap sempurna di mata aku'
ketakwaan dia pada Allah,
kasih sayangnya pada junjungan Nabi Muhammad  saw,
kemesraan dengan keluarga,
pergaulannya dengan rakan-rakan,
nampak sempurna di mata saya.

Mak saya selalu menjadi inspirasi buat saya.. ketaatan dia pada abah demi mencapai redha Allah.. kekuatan dia mengurus dan membesarkan kelima-lima anaknya Kak Yang, Abg pih, Kak Mira, Abang & saya..
Saya bertekad, bila saya dah besar, saya nak tiru mak.
satu malam, emak pernah bercerita, dia cakap dulu-dulu masa abah nak mengurat mak, abah kayuh basikal, datang depan rumah.. abah dengan adiknya(pakcik saya).. Niat 2 orang nak mengurat mak , mak dapat tahu yang pakcik pun minat kat mak, tapi mak terpikat dengan pengorbanan abah, walaupun masa tu abah memang datang nak tengok mak, tapi dia buat-buat tak nampak sebab nak jaga hati adiknya. Ya Allah, abah ! ^^
abah kahwin dengan emak, 5 tahun baru dapat anak.. abah cakap ' ada hikmah Allah tak bagi anak masa tu, sebab masa tu abah dengan mak susah, abah takut abah tak dapat puaskan hati anak-anak abah' =(






Lepas 5 tahun. abah dapat anak sulung, perempuan.Yusniliza Mat Yusof. panggil Yang sebab 5 tahun tak dapat anak, dah dapat terus saYANG :)
Masa zaman Kak Yang, mak cerita.. abah dengan mak suka simpan makanan, sebab pernah terjadi, masa tu kakyang cakap kakyang taknak makan. lepas dah habis, kakyang nangis-nangis nak makan. abah sedih masa tu, start dari itu, abah dengan mak selalu dahulukan makanan buat anak-anak walaupun mak abah makan tak berlauk.
sampai lah sekarang. saya dapat lihat, kalau kat meja makan, mak ambil seekor lauk, tapi mak ambil kepala ja. yang bahagian badan mak letakkan dalam pinggan saya. pernah sekali lepas mak buat macam tu, saya terus masuk bilik, nangis. terharu dengan apa yang mak buat. mak panggil tanya kenapa, saya cakap lupa tutup kipas dalam bilik. Ya Allah, sangat-sangat sedih masa tu, maaf mak, sebab menipu. Adik tak mahu mak tahu adik nangis..


Masa saya kecik-kecik, saya masih ingat cara abah protect, time tu pergi percutian keluarga dekat Kelantan, kawan abah, Ayah angkat saya (Ayah husin)  selalu menyakat saya, pernah masa tu umur saya 5 tahun, Ayah Husin letak saya tepi pantai, sebab nak tangkap gambar, saya nangis, sebab takut pantai.. Abah lari nak pergi ambil saya sambil ketawa tengok saya yang nangis, Ayah Husin terus snap gambar, gambar tu still ada lagi sekarang nih, gambar saya atas batu sambil nangis & abah yang berlari sambil tersenyum nak dapatkan saya. Bila tengok balik gambar tu, terus nangis. Sayang abah sangat2..

Dalam post mak abah  saya pernah cerita pasal abah yang selalu beli hadiah untuk saya bila pergi kursus mana2.. :)
Mak lalui banyak ujian dalam hidup,Mak suka bercerita pasal dulu-dulu, macam mana emak lalui kehidupan sebelum kahwin dengan abah, kebahagiaan mak masa kahwin dengan abah..
3tahun lepas bila mak kehilangan abang yang tersayang, mak menangis. semua keluarga pergi kulim nak menziarah. balik rumah, malam tu masuk bilik saya
' adik, jom baca yassin utk wa '
 masa baca mak nangis, sebab terlalu rindukan abangnya. saya pun :(




Sekarang saya dah besar.. dah masuk u. Alhamdulillah, berkat doa mak abah yang tak pernah putus-putus. 
Ingat lagi masa daftar unisza, muka mak yang sangat-sangat sayu, tapi mak senyum ja. masa mak dan abah n kakak abang nak balik, wajah terakhir yang saya tengok melalui tingkap asrama, wajah mak. Mak turun tangga sambil tengok saya. Ya Allah, masa tu hanya Allah yang tahu, nangis. Malam-malam minggu orentasi nangis, mak call 
'' mak.. adik rindu kat mak ''
tapi mak tak nangis time tu, mak terus bagi fon kat abang, abang pujuk saya.


solat maghrib, ada ceramah kat masjid unisza pasal ibu bapa. nangis lagi, masa tu housemate tenangkan.
Ya, memang saya tak kuat masa tu. sangat-sangat tak kuat.  rindu mak dengan abah. rindukan anak-anak buah, Amsyar yang saya jaga dia dari umur dia sehari sampai dia 3bulan saya kena daftar unisza.
bagi saya, keluarga segala-galanya.. Biar kadang-kadang saya tak dapat apa pun, janji saya ada keluarga. Pernah saya terima ujian yang sangat-sangat saya tak mampu tempuhi, masa tu saya tersedar.

aku ada Allah untuk tunjukkan jalan
aku ada Rasulullah untuk diikuti
aku ada keluarga yang sentiasa disisi aku.


Apa lagi yang diperlukan ?

Saya suka perhatikan mak abah saya berurusan dengan orang, Mak tak pernah kisah pasal hati dia sendiri, asalkan dia dapat menjaga hati orang. Dia tak kisah kalau dia dapat susah, asalkan dia dapat menolong orang.. 2hari lepas kenduri rumah maksu, ya Allah, emak la paling sibuk, sampai kesian tengok mak. Tolong mak memasak..

Abah.. seorang yang kelakar, time marah pun boleh buat lawak lagi. Suka tengok abah, musim sekarang nih musim renovate rumah, abah ajak saya cat rumah, gantung segala perhiasan, angkat perabut dengan abang-abang. Masa tu macam tengok 'super spontan' pulak. Abah buat lawak ^^ 

Allah.. masa cepat berjalan.. Rasa macam baru semalam abah dukung masa dekat Kelantan,
Segala pengorbanan mak dan abah tak pernah luput di ingatan..
pakcik makcik saya selalu cakap

'perangai Nadia sebijik macam mak dia, kak Ani's junior.. ngeh3 '


Hajat saya hanya satu, impian.. nak bawak mak abah pergi Mekah, mak abah orang pertama yang akan saya bawa. insyaAllah..
Saya tak kisah kalau orang cakap saya anak mak, sebab ya! saya memang anak mak abah saya. masa balik cuti, saya cakap kat mak
' mak.. adik nak kahwin awal boleh ?'


mak cakap 'Ilmu adik dah cukup nak bagi kat anak-anak nanti ?''


tersentap ! ya.. mak memang tak benarkan saya kahwin awal, tapi mak cakap, kalau dah jodoh, mak tak dapat nak halang. harapan mak kalau boleh, nak tengok adik hidup senang dulu, adik kerja, adik dah jadi seorang yang berjaya, baru mak nak menantu :)

mak cakap, abah pernah kata, kalau adik kahwin nanti, mahar adik abah serahkan kepada pihak lelaki. Berapa nilai yang pihak lelaki 'pandang' pada adik, abah terima, TAPIII. abah nak tengok dulu 'nilaian' lelaki tu terhadap adik ^^
insyaAllah..

mak abah.. tak ada yang paling berharga dalam dunia ini selain mak abah..
beberapa minggu saja lagi nak balik u.. tadi makan, teman mak.. tengok mak makan sedap, mak terus suap. ya Allah, walaupun mak letak ikan masin, tapi tetap sedap ! macam makan pizza.. hehehe..

ya Allah, berkati hidup mak abah, biarlah pahala apa yang aku lakukan, berikanlah kepada mak abah aku, untuk saham mereka di akhirat nanti. Lindungilah mereka dunia akhirat.. Amiin :)

mak abah, u know u are the number ONE for me <(^^)>


Nadia Yusof
13/05/2012

Sunday, April 29, 2012

.:: Surat cinta ke - 19 ::.



Assalamualaikum..
Alhamdulillah,dah 19 tahun saya. Setahun lagi capai la angka 20. Hm, apa ada pada 20 ya ? orang cakap kalau dah sampai angka 20, dah matang, dah boleh berdikari, saya dah matang belum ?  tak boleh nak jawab lagi.. mak cakap
' tidur pun kadang-kadang dengan mak, macam mana matang tu ? '
 hehe.. ada sesiapa boleh definisikan tak matang tu macam mana..

semalam mak buat kenduri, sempena birthday anak bongsunya nih, buat awal sikit sebab hari ahad abang2 kakak2 semua ada hal lain, jadi buat awal sehari. Semua yang datang cakap nih kenduri tunang saya. Saya jemput kawan-kawan kat FB cakap 
'haah, kenduri tunang saya lar, mai la noo.. bwk adiah skali..haha :P '

Buat persediaan dari malam lagi, teman kakak pergi beli barang dekat supermarket, tempah kek anak saudara. sebab nih kenduri anak saudara saya jugak, Muhammad Amsyar Zakquan, birthday dia 24/04, jadi mak nak buat untuk cucunya sekali. Mula-mula kakak nak tempah kek Angry bird, tapi abang kat Fairy cake tu cakap kalau nak kek tu kena tempah 2 hari awal, sebab kek tu straight dari kilang, kalau nak esok memang tak boleh, akak kena ambil kek yang ada dalam fridge tu aje. So, tengok punya tengok, yang ada kartun cuma mickey mouse dan spiderman. Akak ambik spiderman. Sebab amsyar pon memang peminat spiderman. Dah tempah semua, tetiba nampak Abang Pih, dengan akak ipar saya, Kak Su, shoping erk. tak bawak anak-anak pulak tu. :D

Malam sudahhh, Sampai lah rumah tercinta. Sampai-sampai ja, kemas rumah. Rumah saya tengah renovate, berselerak sikit rumah, err bukan sikit..banyak! sapu sampah, vacum, mop lantai. kemas bilik-bilik, susun segala perabot, basuh pinggan yang nak guna untuk esok. lepas tu tolong kakak buat kelengkapan untuk bihun sup esok.

Keesokan harinya. bangun-bangun once again kemas rumah. abah dapat call, adik angkat dia, Pak Najib dari Penang nak datang rumah, memang rezeki mereka sekeluarga kan, langkah kanan. hehe. Kakak bagi arahan, ' so kita masak, sebab Pak Najib sampai tengah hari, kita masak sup, bakar daging, ikan goreng, udang masak kunyit n bla..blaa..blaa ' Leftenan Adnan di dapur :P

Tengah hari Pak Najib sampai, semua anak-anak perempuan mak abah bertempeliaran cari tudung, sebab sibuk kat dapur. huhuh
1 keluarga datang, mula-mula hidang ketupat sebab mak hajat nak buat ketupat dengan rendang ayam.
Lepas tu abang ajak pergi ambil kek Amsyar dekat Fairy yang tempah semalam. Then ambil kek saya pulak kat rumah kawan. Alhamdulillah, sedap kek yang Manal buat, terima kasih awak :)
cokolat vanilla :)


Balik sampai rumah, orang dah ramai. Jiran-jiran, saudara mara. Kawan-kawan saya jugak. Manal, Hairul a.k.a. Fakharuddin Athar. Tasnim dan Linda call. diorang cakap tak dapat datang sebab Linda tak sihat. okeh agak down T___T
Dengar ada orang bagi salam. Rupanya Tasnim dengan Linda ! arrrr.. terkono ! hehe..
Tasnim cakap ' orang g beli hadiah lar, tak kan marah kot'
hahaha.. Tak marah la, sayang <3 :D
Duduk makan-makan. lama tak jumpa. macam-macam pulak story. ehek !
Naik moto pergi hantar diorang dekat jalan depan. Jadi tontonan ramai pulak. huhuh.
Balik rumah tolong mak kat dapur pulak, cuci pinggan mangkuk yang ada.
malam pulak bukak hadiah ! dah 19 tahun wajib dapat hadiah lagi :P



Tengah malam pulak, semua kat rumah menunggu detik 12 tengah malam. nak wish. haha. Alhamdulillah, Syukran ya Allah, beri hamba keluarga yang bahagia ini :)

rindu :)
kawan-kawan hantar mesej ucap birthday, kawan SK Jelempok, SMKAA,UNISZA, kawan blogger, saudara mara, sayang korang lillahi taala *senyum lagi 



mak abah- terima kasih dengan kasih sayang mak abah kat adik, insyaAllah orang takkan lupakan semuanya, dari adik usia sehari, sampai la orang dah besar 19 tahun, semuanya ! sayang mak abah sebab bagi didikan agama sampai adik boleh jadi macam nih, terima kasih ceramah mak tiap-tiap malam, mak banyak mengajar orang. Nanti dah balik Unisza mesti rindu nak dengar mak ceramah * telefon tiap-tiap malam tau :) abah ! terima kasih ajar adik sampai adik boleh jadi 'kuat' macam abah. sayang abah :)
candid lagi ! sweet x :)


kakak2 abang2 - harap bersabar ye melayan adik yang bongsu nih, kadang-kadang mengada-ngada tu sebab nak perhatian lebih :) jangan marah tau. Lepas nih nak shopping lagi.

anak2 saudara- Aliff Zamir, Adam Syahmi, Ain Ayuni, Aidil Mustaqim, Amsyar Zakquan.. terima kasih sebab jadi anak-anak acu yang sangat comel :D dengar cakap acu tau lepas nih, kalau acu dah balik unisza, dengar cakap mama abah kamu ye.



kawan2 - kawan2 sk Jelempok, SMKAA, unisza, blogger.. special jugak 4Bradeq :) Allah pilih korang untuk jadi kawan saya, Alhamdulillah Allah beri lebih dari yang saya minta.. terus jadi 'cermin' diri saya :D
kenangan SMKA Arau.. :)

kenangan syariah unisza :)


* dah cakap banyak. kesimpulannya. Alhamdulillah. terima kasih Allah, semoga Engkau berkati hidup aku. supaya aku dapat menjadi anak yang solehah, muslimah solehah, isteri solehah dan ummi yang mithali :) insyaAllah *


Nadia Yusof
29/04/2012