Saturday, January 18, 2014

.:: Wanita Ibarat sebiji Epal ::.
Suatu saat di pagi yang cerah. Angin bertiup tenang. Sinar mentari lembut menerangi alam.Tetapi sayang, itu semua tidak dapat meredam kegundahan hati sebuah epal yang berada tinggi nun di pucuk. Sejak seminggu lalu epal itu sibuk berfikir, kenapa aku tidak dipetik orang? Padahal… kulitku licin mulus. Warnaku merah bersinar. Siapa yang melihat pasti meluap-luap seleranya. Pasti mereka terbayang betapa manisnya rasaku.

Tetapi… kenapa aku tidak dipetik orang?

Epal tersebut memandang ke bawah. Hairan, kenapa manusia lebih memilih kawan-kawannya yang berada di bawah sana. Bukankah mereka tidak mendapat udara yang bersih dan cahaya mentari seperti aku yang berada di puncak ini? Bukankah kawan-kawanku itu banyak yang telah rosak kerana seranggga?Epal tersebut bingung memikirkan kenapa rakan – rakannya yang telah banyak disentuh dan penuh debu menjadi pilihan, bukan dirinya yang belum tercemar dan dijamah orang. Apakah kekurangan diriku?

Perasaan rendah diri mulai merasuk. Makin lama makin kuat, diselangi rasa kecewa dan bimbang. Murungnya tidak terbendung lagi. Lalu, pada pagi yang damai dan indah itu, epal tersebut memutuskan menggugurkan dirinya ke tanah. Ketika sudah berada dibawah, hatinya gembira bukan kepalang. Sedetik lagi aku akan dipilih manusia. Warna merahku yang berkilau dan kulitku yang licin mulus ini pasti mencairkan liur mereka.

Epal menanti manusia beruntung itu. Sayang sekali, sehingga malam tiba, tiada seorang pun datang mengambilnya. Rasa gembira pun bertukar menjadi risau dan sedih.

Siang berganti malam, hari berganti minggu. Kasihan..akhirnya epal tersebut busuk diatas tanah menjadi makanan ulat dan serangga. Membusuk dan dipijak – pijak  manusia.”

Wanita itu ibarat epal. Buah yang tidak berkualiti amat mudah dipetik, dijamah dan diambil orang. Tapi epal yang berkualiti, tidak terjangkau dan sulit dijamah orang. Susah dipetik, susah digapai. Mahkota seorang gadis adalah Keimanan dan ketakwaannya. Apabila hilang iman dan takwanya, hancurlah pesonanya. Wanita sanggup jatuhkan martabat tingginya supaya dijamah orang lain.

Ambil tauladan dari kisah epal tersebut, dan dari hari ke hari berusaha untuk menjadi seperti ‘epal’ yang tidak menurunkan dirinya dari atas pokok. Selalu kita dengar dan kita teladani kisah-kisah serikandi Islam terdahulu, bagaimana mereka menjaga kehormatan diri, bagaimana mereka menjaga peribadian diri, berjuang demi Islam, mencintai Allah dan Rasulullah dan mendambakan syurgaNYA. Begitu juga pada kaum perempuan pada hari ini.

            Islam sangat menjaga dan mengangkat darjat perempuan, sehinggakan bab aurat hinggalah bab pergaulan antara lelaki dan perempuan. Keperibadian isteri-isteri nabi dapat kita contohi, betapa mendalamnya cinta mereka kepada Allah, kepada Rasulullah, kepada agama Islam sendiri, menjaga kehormatan diri dari pandangan-pandangan yang mendatangkan haram.


           
            Jagalah diri, jaga aurat, jaga pergaulan, jaga kehormatan. Sungguh semua orang pernah melakukan kesilapan dalam hidup, pernah ‘terbabas’ dalam hidup, tapi itu bukanlah hal yang menghalang untuk kita berubah, begitu juga dengan hamba Allah ini. Jangan jadikan cinta kita kepada dunia yang sementara ini menjadi penghalang untuk kita mengabaikan syariat yang Allah aturkan untuk kita, lakukanlah niat demi Allah, insyaAllah Allah akan mempermudahkan urusan kita itu.


Cita-citalah untuk membuatkan bidadari syurga turut cemburu dengan solehahnya dirimu wahai muslimah.  

Nadia Yusof
18/01/2014

No comments:

Post a Comment