Tuesday, March 20, 2012

.:: Pesanan kepada wanita yang bakal mendirikan masjid ::.

Bismillahirrahmanirrahim..

Dedikasi buat sahabat yang tengah 'berdebar-debar'.. insyaAllah, dengan doa yang dipanjatkan, urusan awak akan dipermudahkan.. Amiin :)

Enam pesanan khusus untuk wanita.


1. Jaga solat pada awal waktu. Kalau datang haid sekalipun jika tidak dapat solat, kena duduk atas tikar sembahyang supaya anak tidak lihat kita tinggal sembahyang.

2. Hidupkan bacaan Hadis Nabi s.a.w (Ta'lim) di rumah dengan keluarga. Dianjur baca Hadis Fadhilat Amal atau Muntakhab Ahadith, ini amalah sahabiah zaman Nabi s.a.w sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yang soleh yang mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia akhirat.

3. Baca Al-Quran setiap hari walaupun hanya 8 ayat. Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan mencium Al-Quran dan muhasabah
" Ya Allah apa dosa saya sehingga saya tak dapat nak baca kitab-Mu pada hari ini "

4. Mendidik anak secara Islam. Mengajar anak-anak dari kecil bermula dengan doa-doa masnun, iaitu doa seharian Nabi Muhammad s.a.w seperti doa tidur, doa bangun tidur, doa makan dan sebagainya.

5. Hidup sederhana dengan tidak membebankan suami. Setiap hari Malaikat akan menghantar 500 jambangan bunga dari syurga untuk wanita yang hidup sederhana. Setiap titisan air masakan & basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas wanita tersebut.

6. Galakkan suami untuk bermujahadah atas Agama Allah. Seorang isteri yang menggalakkan suami untuk solat berjemaah di Surau / Masjid akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri.


Nadia Yusof
20/3/2012

1 comment: