Tuesday, March 29, 2011

.:: Wahai hati..ingatlah janji-janji Allah ::.

Kenapa aku diuji?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan ; "kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." (Surah Al-Ankabut,ayat 2-3).


Kenapa aku tak dapat apa yang aku idamkan?
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat  buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Surah Al-Baqarah,ayat 216).


Kenapa ujian seberat ini? 
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."(Surah Al-Baqarah, ayat 286).


Kenapa rasa kecewa?
" Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Surah Al-Imran,ayat 139).


Bagaimana harus aku menghadapinya?
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan) , dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh(di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertakwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)." (Surah Al-Imran,ayat 200)

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang kusyuk." (Surah Al-Baqarah, ayat 45).


Apa yang aku dapat daripada semua ini?
"Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang Mukmin,diri,harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka....(Surah At-Taubah,ayat 111).Kepada siapa aku berharap?
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain daripada-NYA. Hanya kepadaNYA aku bertawakal." (Surah At-Taubah, ayat 129).


Aku dah tak dapat bertahan lagi....!
"..dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kamu yang kafir." (Surah Yusuf, ayat 12)Nadia Yusof
29/3/2011

4 comments:

 1. btol tu!
  kadang2 kegagalan tu lah yg banyak ajar kita
  banyak perkara yg cikgu kegagalan ajar kita
  ah...
  cikgu yg hebat!
  :)

  ReplyDelete
 2. songkok_hensem :

  btol ! btol ! btol !

  manisnya perjuangan seseorang kerana penglaman pahit getir yang pernah dya tempuhi..
  =))

  ReplyDelete